Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az átadás alkalmából elmondta: a jelenleg futó három útfelújítási programban 2020-ig 280 milliárd forintból több mint 900 hazai útszakasz felújítása valósul meg, több mint 2400 kilométeren.
 
Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány kiemelt feladatának tekinti a közlekedési hálózat folyamatos bővítése mellett a meglévő infrastruktúra karbantartását is. Tavaly óta hazai forrásból támogatja a legrégebbi, legnagyobb terhelésnek kitett autópálya-szakaszok felújítását.
 
Az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldalán több mint 20 kilométernyi út nettó 3,4 milliárd forint költségvetési forrásból újult meg három szakaszban. "Az eltereléseknek vége, mától az autópálya mindkét oldalán akadály nélkül lehet közlekedni" - mondta az államtitkár.
 
Kifejtette: Balatonvilágos és Zamárdi között végig jó minőségű sztráda szolgálja ki az autósokat a horvát és szlovén határ felé vezető oldalon. A rendbetett szakasz a felújítás alatt álló 710-es csomópont közvetlen közelében kezdődik, amely majd a Balatonfűzfőt, Balatonkenesét és Balatonakarattyát elkerülő utat csatlakoztatja be az autópályába.
  
"A vidéki életminőség javításáért, a vidék lakosságmegtartó képességének megtartásáért jelentős forrást fordítunk az alsóbbrendű úthálózat minőségének javítására is" - hangsúlyozta az államtitkár.
 
Összegzése szerint 2010-től 2019 végéig az ország 32 ezer kilométer hosszú közúthálózatából több mint 6 ezer kilométernyi újult és újul meg, aminek fele hazai költségvetési forrásból valósul meg.
 
Az idei év munkálatairól közölte, 166 közúti szakasz újítanak fel, összesen 480 kilométeren mintegy 64 milliárd forintból.